ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό, είναι προφανές ότι απέχουν αρκετά από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και δεν πείθουν ότι θα προκύψει ένα νέο δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης , το οποίο θα αποφεύγει τα λάθη του παρελθόντος και θα εξασφαλίζει στην κοινωνία την ικανοποιητική παροχή συντάξεων και υπηρεσιών που αφορούν την υγεία.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας τα ελλείμματα των ταμείων , τις υπάρχουσες αδικίες που οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπάθησαν να περιορίσουν με περικοπές , την λανθασμένη εντύπωση που έχει μεταφερθεί στην κοινωνία ως προς την εισφοροδιαφυγή , την αδυναμία μεγάλου αριθμού βιοτεχνών να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τον ασφαλιστικό τους φορέα , καταλήγουμε σε αρνητικά συμπεράσματα ως προς την βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζονται.

Η προσπάθεια αλλαγής του Ασφαλιστικού , ουσιαστικά χωρίς κάποιο μεταβατικό στάδιο και υπό την πίεση των θεσμών, θα οδηγήσει σε νέες περιπέτειες τους ασφαλισμένους και φυσικά θα παραμείνουν χωρίς καμία αξιολόγηση ως προς την ορθότητά τους όλες οι περικοπές συντάξεων που έγιναν μέχρι σήμερα.

Η όποια μικρή αύξηση σχεδιάζει η κυβέρνηση στις εισφορές των εργαζομένων ή των εργοδοτών , θα έχει ως αποτέλεσμα νέα ύφεση της απασχόλησης και νέα πτώση του ποσοστού εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών. Στα αποτελέσματα αυτών των αυξήσεων θα προστεθεί η αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας και περισσότερος αθέμιτος ανταγωνισμός.

Σαφώς θέματα όπως τα όρια συνταξιοδότησης, οι πρόωρες συντάξεις, η πολυπλοκότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, χρειάζονται αλλαγές με νέα προσέγγιση που να εξασφαλίζει την βελτιωμένη διαχείριση ολόκληρου του συστήματος, ώστε να αποφεύγονται οι αδικίες και να προκύπτει όφελος για το σύνολο των ασφαλισμένων.
Είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η αποφυγή οποιασδήποτε περαιτέρω μείωσης των χαμηλών και μεσαίων συντάξεων και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η περικοπή που ετοιμάζει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε χαμηλοσυνταξιούχους καθώς και η περικοπή επικουρικών συντάξεων,
Η βασική σύνταξη που συζητείται αλλά και η ανταποδοτική ανάλογα με τις εισφορές που θα έχουν καταβληθεί, αφήνουν πολλά ερωτηματικά στον μέσο ασφαλισμένο , ο οποίος δεν γνωρίζει αν έχει κάποιο ουσιαστικό όφελος και παραμένει ευάλωτος στην υιοθέτηση ενός συστήματος που θα του επέτρεπε την επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης.
Θεωρούμε λοιπόν ότι η αποσπασματική αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος θα φέρει και άλλες αδικίες σε βάρος των ασφαλισμένων και δεν αφήνει περιθώρια για αισιόδοξες προβλέψεις. Κυρίως δεν καλλιεργεί ένα κλίμα εξεύρεσης κοινού πλαισίου συζήτησης και συναπόφασης της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους , δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο για εκπόνηση προτάσεων και την υιοθέτηση ενός συστήματος κανόνων που να αφορούν παλαιούς και νέους ασφαλισμένους .

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αλουμινοσιδηροκατασκευαστών , ΠΟΒΑΣ παρακολουθεί με ανησυχία και ιδιαίτερη προσοχή τις όποιες εξελίξεις αφορούν το επίμαχο θέμα και καλεί όλους τους συνάδελφους να είναι σε ετοιμότητα το αμέσως επόμενο διάστημα για απεργιακές κινητοποιήσεις .
Η κυβέρνηση στην όποια μεταρρύθμιση σχεδιάζει για το Ασφαλιστικό, οφείλει να προστατέψει το κοινωνικό συμφέρον , με ήπιες διαδικασίες δίνοντας προτεραιότητα στην ανακούφιση της κοινωνίας και όχι στα προαπαιτούμενα από τους εταίρους .